Modulair MIDI Systeem VS losse MIDI controllers

In de webshop zijn twee categorieën MIDI controllers te vinden. Losse MIDI controllers, en uitbreidingskaarten die onderdeel uitmaken van het modulaire MIDI systeem.

Losse MIDI controllers

De losse MIDI controllers hebben een eigen MIDI aansluiting (te herkennen aan de grote zwarte connector). In combinatie met een voeding en een MIDI-USB interface zijn deze MIDI controllers volledig functioneel. Dit is vooral handig om één enkel onderdeel, zoals een Fatar klavier of zwelpedaal te midificeren.

Het is mogelijk om meerdere losse MIDI controllers door te lussen. Elke MIDI controller heeft dan een eigen voeding nodig en met MIDI kabels kan het signaal worden doorgegeven. Uiteindelijk wordt dit signaal dan door de computer ontvangen. Je kunt je voorstellen dat er dan veel kabels en voedingen nodig zijn om een heel orgel te midificeren. Hiervoor is het modulaire MIDI systeem meer geschikt.

Modulair MIDI Systeem

Bij het modulaire MIDI systeem vormt de MIDI Control Unit (MCU) de schakel tussen de diverse uitbreidingskaarten en de computer. De MCU wordt altijd gebruikt in combinatie met één of meerdere uitbreidingskaarten. Via de MCU worden de uitbreidingskaarten van stroom voorzien en communiceren de uitbreidingskaarten met de computer. Schematisch kan dat als volgt worden weergegeven:

Modulair systeem topologie

Met een 8-polige flatcable worden de uitbreidingskaarten met de MCU verbonden. Dit vergemakkelijkt de installatie van het systeem. Daarnaast zijn veel uitbreidingskaarten minder groot dan losse MIDI controllers met dezelfde functionaliteit.

Naast het installatiegemak biedt het modulaire MIDI systeem ook meer functionaliteit. Zo is er tweeweg communicatie met Hauptwerk mogelijk. Hierdoor worden de duimpistons gesynchroniseerd met Hauptwerk, zodat de verlichting van de pistons overeenkomt met de gekozen configuratie in Hauptwerk. Ook is het mogelijk om in te stellen dat Hauptwerk na het laden van een orgel een verzoek tot synchronisatie stuurt. Fysieke registerknoppen of trekregisters die nog uitgetrokken zijn zullen dan automatisch de betreffende registers in Hauptwerk activeren.

Conclusie

Bij nieuwbouw orgels en bij orgels die omgebouwd worden om met Hauptwerk gebruikt te worden is het modulaire MIDI systeem het meest geschikt. Bij orgels waarbij bijvoorbeeld alleen het zwelpedaal niet is gemidificeerd, of bij andere kleine orgels kunnen de losse MIDI controllers een uitkomst bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *